Det roliga med klubbsporter

När man tänker på klubbsport är det normalt att tankarna går direkt till ishockey och golf, men det finns även andra klubbsporter som har fått ett stort genombrott i Sverige. Innebandy och bandy är ett par av dem som börjar spelas redan i skolåldern för de flesta svenskar. Bandy och ishockey har samma ursprung och härstammar båda från 1800-talet men innebandy började att spelas först på 1960-talet och fick inte ett landslag förrän på 80-talet.

Fördelen med klubbsporter
I alla typer av klubbsporter förutom möjligtvis golfen, är det mycket fart och fläkt ute på planen. Tacklingar är förekommande, speciellt i ishockey och det gäller att vara både tuff och hårdhudad om man ska klara av dem. Just inom ishockeyn är det mycket vanligt med skador och de bästa ishockeyspelarna som ofta pryder omslagen tack vare segrar inom NHL (National Hockey League i USA) har fått sy sig på de mest märkbara ställen. Dock finns det en gemenskap och en laganda inom hockey som ibland saknas i fotbollen, vilket gör att många tycker om att utöva sporten. I Sverige så är det högstaligan SHL som många väljer att följa och även här förekommer det hårda tacklingar, men även spännande matcher.

Innebandy – den snällare klubbsporten
Inom innebandy är det vanligtvis en lite lugnare atmosfär som gör att både tjejer och killar även kan spela tillsammans. Innebandy är en perfekt motionssport som heller inte är så dyr. Bollen är mjuk och så även klubban så tacklingar och actionfyllda matcher leder till mindre skador än inom t. ex. ishockeyn. Dessutom spelas inte innebandy på is, vilket både hockey och bandy kännetecknas av.

Gemensamma nämnare med klubbsporter
Förutom att man får ordentligt med motion och kan vara säker på att göra av med en del energi och aggressioner på samma gång, så är de vanliga klubbsporterna något som både killar och även tjejer på senare tid tycker är speciellt roliga. Dels för att man kan gå långt och göra sig en karriär, dels för att man utvecklar samarbetsförmåga och lagandan inom teamen. Alla klubbsporter lockar stor publik. De sporter som liknar varandra mest är faktiskt ishockeyn och innebandyn med ungefär samma antal spelare på plan och sargen är hög i båda fallen.