Att tänka på när du ska köpa golfklubbor

Gå inte ut för hårt när du ska köpa golfklubbor för första gången. Använd de klubbor som du behärskar, trots att det kan vara lockande att försöka sig på en utmaning. En billig klubba behöver inte vara en dålig klubba; denna regel gäller inte i golf som den kan göra vid elektronikköp. Det allra bästa rådet är att köpa mindre komplicerade klubbor till ovana golfare och mer komplicerade till erfarna golfare. Titta på ytan ”sweet spot” som bedömer hur klockrent och lätt slaget blir. På de svåra klubborna är denna yta mindre. Längden och loftet (bladvinkeln) på klubban, avgör hur högt och långt slaget når.
Prisklasser

Börja gärna med begagnade golfklubbor för att testa dig fram först. Golfutrustning behöver inte vara så dyr om man hyr eller använder begagnat. Ett begagnat set brukar kosta runt 4000 kr medans en enda dyrare vanlig driverklubba kan starta på ca 3000 kr. Priserna varierar alltså mycket från märke till märke och beroende på vilken standard klubban har. Köp helst på rea om du ska köpa en ny klubba och undvik dåliga kopior av andra märken.
Typer av golfklubbor

Vilka golfklubbor man köper varierar från spelare till spelare samt typ av spel.

• Drivers är den stora klubba man använder som utslagsklubba och vid långa hål som parhål, typ 4 och 5.
  • Fairwaywoods är träklubbor och används ofta av proffs eller medelgolfare. Klubban kommer i olika nummer, från 1-5 varav 3 och 5 är de vanligaste. Ju högre nummer desto högre loft.
  • Hybrid är en mix mellan järn och fairwaywood och kan vara en bra övergång.
  • Järn är den vanligaste klubban och fungerar bra till nybörjare och fungerar till medellånga inspel eller slag.
  • Wedge är en järnklubba med högre loft för korta slag när man vill ut från en bunker på green t.ex.
  • Chipper används runt green för att putta bollen till green.
  • Putter är den klubba som får in din boll i hålet på green.