Svalöv Golfklubb

Svalövs Golfklubb drevs i Svalövs kommun i Skåne i anslutning till Svalövs golfbana. Genom historien har flera mindre tävlingar arrangerats där, bland annat så kallade 4-mans scrambles som ofta var årets populäraste tävling. År 2011 vann lag Oscar Jarl med 54,5 slag. Laget lyckades göra 10 birdies och 2 eagles. Framför allt lyckades de bra med närspelet och satte flera långputtar. Svalövs GK var känd som en ”golfpärla mitt i Skåne” och låg inte alltför långt från stora städer som Helsingborg, Lund och Malmö. Trots en mycket prisvärd medlemsavgift hade golfklubben dock svårt att gå runt rent ekonomiskt. Ägaren förlorade tusentals kronor om dagen på att hålla golfbanan öppen och till sist blev det inte hållbart längre.

Golfbanan blir åkermark
Efter många om och men blev det klart att den går i graven och blir åkermark. 2011 gjordes ett sista desperat försök att rädda golfbanan när tre affärsmän gick in som köpare. De hade stora planer på att bygga om banan. Bland annat ville de bygga en konferensanläggning, ett spa, ett antal villor och en restaurang nära banan. Själva var de villiga att investera i storleksordningen 80 miljoner. Tyvärr ville inte kommunen investera. Ett av de största problemen var att de nya planerna krävde vatten och avlopp som kommunen inte var beredda att bygga ut.

Golfentusiaster är ledsna över beslutet. Med några enkla justeringar hade Svalövs golfbana kunnat bli topp 10 i Skåne. Nu får istället medlemmarna i Svalövs Golfklubb se sig om efter andra alternativ för att kunna fortsätta med sporten. Det är redan klart att det inte blir någon mer skötsel av golfbanan i Svalöv och ägarna har redan börjat sälja ut maskinparken. Vad man kan lära sig av detta misslyckande är att en liten kommun som Svalöv måste vara aktiv och involverad för att projekt som att driva en golfklubb ska kunna överleva på sikt. Golfen drog många gäster och besökare till kommunen och hade säkert kunnat skapa fler arbetstillfällen, men nu blev det ingenting istället.